Bağırsaklarınızdaki Bakteriler (Mikrobiyota) Ve Önemi

Bağırsaklarınızdaki Bakteriler(Mikrobiyota)  Ve Önemi

Mikrobiyota, insan vücuduna fayda sağlayarak yaşayan bakterilerin tümünü tanımlar.Bu bakterilerin yüzde 90 ı sindirim sisteminde yer alır ve kalan yüzde onluk kısmı deri ve solunum sisteminde yer alır.

Sindirim sistemi mikrobiyotası bağışıklık sisteminin normal çalışması için kritik bir öneme sahiptir. Yapılan araştırmalar bu mikrop topluluğunun metabolik, hormonal ve bağışıklık sistemi açısından her gün yeni bir görevini ortaya çıkarmaktadır.Tamamı yaklaşık 1-1,5 kg ağırlığında olan butopluluk için artık YENİ ORGAN-SÜPER ORGAN tanımı yapılmaktadır.

Çoğunluğu sindirim sisteminde yer alan bu bakteriler kişiden kişiye değişiklik gösterir ve oluşumunda kişinin doğum şekli, doğum esnasında annenin vajinal ve barsak florası, doğum sonrası beslenmesi(anne sütü , hazır endüstriyel mamalar) çok etkilidir ve yaşamın ilk üç yılında kişiye özel mikrobiyota oluşur. İleri yaşlarda kişinin beslenme tarzı,yaşam koşulları ve kullandığı ilaçlar bu florayı iyi ya da kötü etkiler.

Yaşamın ilk aylarında anne sütü yerine hazır mamaların kullanılması,genç ve erişkin yaşlarda ise işlenmiş endüstriel gıdalar,katkı maddeleri,alkol,tatlandırıcılar,şeker ve hayvansal yağ ve hayvansal proteinden zengin beslenme,antibiyotikler ve bazı mide ilaçları(proton pompa inhibitörleri) bağırsaklardaki faydalı bakterilerin yok ederek bu süper organın hastalıklara bariyer olmasını engeller.

Sağlıklı mikrobiyota bozulunca kronik inflamasyon zemininde

ŞEKER HASTALIĞI,OBEZİTE,KALPVE DAMAR HASTALIKLARI,DİŞ ETİ HASTALIKLARI,BAĞIRSAK-MEME-AKCİĞER-PANKREAS KANSERLERİ,ALLERJİ-ASTIM, ROMATİZMAL HASTALIKLAR, TİROİD HASTALIKLARI VE DİĞER OTOİMMÜN HASTALIKLAR ,SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI(ALZHEİMER vb..)ve DEPRESYON gelişebilmektedir.

SAĞLIKLA KALIN

UZM.DR DEMET ELVAN